söndag 10 juli 2011

Gästrikeleden dag 7

Det blev ännu en promenad efter Gästrikeleden denna vecka.
Idag tog vi sträckan Åshammar-Långbodarna, en sträcka med mycket varierad terräng. Ungefär första halvan var grusväg, den andra halvan var jättefin på sina ställen och rena katastrofen på andra, fläckvis såg man fyra-fem olika markeringar framförs sig och på andra ställen kunde man inte ta sig fram utan navigationsutrustning. Trodde förra stäckan från Storvik till Åshammar slog alla rekord i att vara dåligt markerad, men jag vet inte om det här var just något bättre. Vi har med en portabel Garmin-GPS..
Vi parkerade bilen i Åshammar och jag drog med mig cykeln till målet, därefter cyklade jag tillbaka till Åshammar och hämtade bilen för att sen åka och hämta pappa.. Det är lite krångligt, men det går..

Här är dagens etapp, mer information om tid och längd kommer ut på pappas blogg sen.. 

Det doftade sött av smultron överallt..



Kan någon berätta för mig vad detta är? En holk som sitter i ögonhöjd och en stock för djuret att springa upp till holken på, vad är det för djur som bor i en sån här?

Fingerborgsblomma..

Humla

Orkidée. Pappa sa "Det finns mer orkideer än bajs i skogen, då borde bajset vara fridyst"

Såhär fin var leden en liten bit

På tal om bajs, några djur har vi inte sett i skogen förutom en hare, grodor, fåglar och fjärilar.. Insekter räknas inte.. Den här sträckan såg jag två gamla högar spillning från älg, och från räv.. Inget mer.. Det är för lite djur i skogen tycker jag..
I bilen på väg hemmåt såg vi denna skylt, Tandverkstallen, 400 meter, vad är en tandvärkstall?

Svaret stod på en informationstavla en bit bort.. 

"Tandvärkstallen vid Myrbo fäbodar har minns 500 år på nacken. Ända in på 1900-talet satte människor sin tro till dess helande kraft. Den som hade tandvärk satte en spik eller sticka mot den onda tanden och slog sedan in stickan i tallen. Trädet tog nu på sig tandvärken och höll kvar den. Ve den som högg ner en tandvärkstall! Den stackars människan drabbades av all den tandvärk som trädet ackumulerat. "

Ja nog låter det lika rimligt som mycket annat vi tror på nu för tiden.. 

Det blev många timmar i skogen idag, en skön men varm dag. 

Återkommer..

2 kommentarer:

  1. Jag kan tala om att “holken“ som du sett e en slagfalla for att ta minkar i, eller kanske for mard. mvh kenny, blivande jaegmaestate

    SvaraRadera
  2. Hej Kenny! Tack för att du berättade det för mig, äntligen får jag veta vad det var! Tacktack! /Lisa

    SvaraRadera