söndag 7 november 2010

Svenska kyrkans djupa fall..

Några tankar om Svenska kyrkan, detta är mina tankar, mina åsikter..

Under en söndagsgudstjänst gapar bänkarna tomma, det är fyra-fem pensionärer som sitter där, söndag efter söndag. fyra till fem stycken, i en hel kyrka..

Ovansjö församling har olika grupper där man kan ansluta sig, de har barngrupper med lek och pyssel. Vuxengrupperna består av syjuntor i olika kyrkor i församlingen, det är vad som erbjuds de vuxna besökarna, syjunta.. Ja sen har de ju kören också, för de som tycker om att sjunga. Mycket bra..

Men för oss andra då, vi vanliga kristna som inte är så religösa att vi sitter där som en av de fyra på söndagsgudstjänsterna, som känner oss obekväma med nattvard, vi som aldrig hör vad det är prästen pratar om i sin predikan.. Vi som sitter där på skolavslutningarna och lyssnar på prästen som talar i en timme utan att höra ett ord av vad han säger.. Varför är vi så många?

Vi är många som besöker kyrkan åtminstånde en gång per år av fri vilja, för att vi själva vill, det är under allhelgonahelgen, vi är många som är där på kvällen då mörkret infallig just för att det är så vackert där, just där just då. Det vimlar av människor på kyrkogården denna helg, för att minnas och hedra vår släkt och våra vänner, nära och kära som gått bort. Denna kväll har kyrkan varit stängd, år efter år. Varför?

Att ha kyrkan stängd på allhelgonahelgen är precis lika korkat som att Konsum skulle stänga samtidigt som det pågår en matmarknad på deras parkering.

Det märks tydligt att kyrkan inte är ett vinstdrivande företag, för hade det varit det kan jag lova att det skulle vara minst 10 gånger fler människor under söndagsgudstjänsterna än vad det är idag. Prästens predikan lockar inte!

Öppna upp kyrkan för oss, vi som är medlemmar, vi är över 7988 (2004) personer som är medlem i Ovansjö församling, av dessa 7988 kommer fem. Öppna kyrkan, spela musik från den enorma mäktiga orgel ni har, låt prästen samtala med besökarna, samtalet behöver inte citeras från bibeln som det ofta görs i predikan. Gör något, testa! Det kan inte gå sämre än vad det gör idag. Idag är kyrkan en katastrof!

Jag vill gärna höra era tanker och åsikter kring det här, just du som läser det här, jag är nyfiken på att höra vad du tycker.

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar